Je ziet het steeds vaker in zwembaden, kinderen of volwassenen die met een monovin zwemmen of met een zeemeermin staart met daaronder een monovin.

We merken dat voor veel mensen het monovin zwemmen nog onbekend is, daarom geven we in dit artikel een uitleg van het zwemmen met een monovin; wat het is, hoe het werkt en hoe je ermee kunt beginnen.

Hoe werkt het?

Zwemmen met een monovin of monofin is eigenlijk heel erg simpel: je hebt één flipper waar beide voeten in zitten. Met deze flipper aan zwem je onder water. Door te zwemmen met de monovin kun je op een speciale manier door het water bewegen als een vis. Je maakt sierlijke bewegingen, of zwemt juist heel erg snel zoals een walvis of een walrus dat onder water doet.

Weetje: een monovin wordt ook gebruikt tijdens het zwemmen met een zeemeermin staart, alleen is de monovin dan niet zichtbaar omdat deze onder de zeemeermin staart verstopt zit.

Waar moet je op letten als je een monovin koopt?

Als je een monovin wil kopen dan moet je weten dat er super veel verschillende soorten monovinnen te koop zijn in de wereld. Je het super eenvoudige monovins maar ook monovins die erg geavanceerd zijn.

Daarnaast is het kwaliteitsverschil in monovinnen erg groot, je moet goed opletten waar je de monovin aanschaft. Zo heb je de standaard goedkope rotzooi uit China en zelfs de handgemaakte monovinnen, kortom een wereld om te ontdekken.

De monovinnen die wij in onze zwembaden gebruiken kopen we altijd bij de Zeemeermin Shop. Je vindt hier een linkje naar de monovinnen.

Waar komt het vandaan?

Je zult het misschien niet verwachten, maar vinzwemmen of monovin zwemmen, komt uit het Oostblok. De sport wordt dan ook veel uitgeoefend in Rusland en zelfs in China. Voornamelijk de marine uit het oostblok maakte gebruikt van de vinnen, zodat zij zich onder water snel voort konden bewegen, bijvoorbeeld wanneer ze een mijn wilden plaatsen.

Wanneer je met een monovin zwemt dat kunnen er hoge golven ontstaan, tijdens wedstrijden worden de toeschouwers naast het zwembad dan zelfs nat.

Hoe begin je ermee?

Eigenlijk is het heel erg simpel om te beginnen met het monovin zwemmen. Je koopt een monovin en je gaat naar een water en wanneer je de monovin om je voeten heen hebt dan kan het zwemmen eigenlijk al beginnen.

Maar let op; ga je voor de eerste keer monovin zwemmen? Doe het dan altijd onder begeleiding, je weet namelijk niet waar je aan toe bent op het moment dat je begint met deze sport.

Sommige duikscholen bieden het monovin zwemmen aan als sport, je kunt vaak ook een les bij ze nemen zodat je in ieder geval weet welke basisbewegingen je het best kunt maken.